Hjemme hos: Moa

Hjemme hos: Moa

På jobb er Moa, som grafisk designer i Snøhetta, opptatt av form og tekstur.  Dette kjennetegner også plantesamlingen hennes.

moa nordahl hjemme hos gro
IMG_2135.jpg

Beskriv plantesamlingen din?
Plantesamlingen är lite gott och blandat. Jag tycker om att ta med mig sticklingar och småplanter från ställen jag besöker. Nästan varje planta har ett minne med sig. Jag är mest förtjust i planter som har någon speciell bladform eller textur gärna med personlighet i formen. Jag är inte så mycket för blomstrande planter men blir såklart alltid förundrad när någon av kaktusarna slår ut i blomst eller en orkidé som jag inte tatt så gott vara på helt plötsligt knoppar.

Moa Nordahl (27) bor på Tøyen i Oslo og jobber som grafisk designer for Snøhetta.  

Hvilken plante har du hatt lengst?
Den jag har haft längst är nog nässelblomman. Den fick jag som stickling av min mormor för många år sedan, sen har mina vänner fått sticklingar från den och när moderplantan dog så fick jag sticklingar av mina vänners planter. Så man kan säga att den lilla jag har idag är en lång tillbaka avkomma från modersplantan jag först fick.

Neste plante på ønskelisten?
Nästa planat på önskelistan är en gammal inomhusplanta som jag minns vi hade i huset när jag växte upp. Jag har letat efter den men utan något vidare resultat, det hjälper inte heller att jag inte vet vad den heter. Jag har en bild på den så topp om ni kan namnet!

 
 

Har du hatt plantesorg noen gang?
Ja, jag har fått inse att vildpelargoner inte är min grej. Jag köpte en fruktansvärt vacker hybrid på en utställning i Stockholm för 5 år sedan och jag har fortfarande inte fått den till att trivas eller att blomstra. Det är nog den enda blomman jag skulle vilja se blomma. Den har helt svarta små blommor med gul mitt och sitter samman i klasar. Jag har börjat misstänka att det är en vinterpelargon och att jag har det allt för varmt för att den ska trivas. 

 

Tre grønne tips fra Moa:
1. De flesta växter trivs inte i ett fönster med mycket sol.
2. Duscha alltid av en ny planta noggrant innan du sätter den ut med sina kompisar. På så sätt kan du förminska risken för ohyra.
3. Sätt ut behållare med vatten i fönsterkarmen på vintertid om du har element under, det ökar luftfuktigheten för växterna vilket är bra då vi har väldigt torr luft på vintern pluss element.

 
Hvordan: Mangoplante

Hvordan: Mangoplante

Vanning for nybegynnere

Vanning for nybegynnere