Planteportrett: Monstera Deliciosa
Likesmaskinen på sosiale medier. Også kjent som Monstera, Vindusblad, Swiss cheese plant og Hurricane. Dette jungeldyret trives i skandinaviske stuer og blir bare kulere med alderen. #monsteramonday
Latinsk navn: Monstera Deliciosa
Opphav – Tilhører myrkonglefamilien og stammer fra de tropiske regnskogene i det sørlige Mexico. Monstera er en klatreplante, og klatrer ved hjelp av luftrøttene sine.
Lys – Klarer seg godt med moderat til lite lys, men bladene vil bli mye større og få flere hull i seg i godt lys. Liker ikke direkte sollys.
Vann – Jorda bør tørke mellom hver vanning. Om planten har fått for mye vann, vil bladene bli gulbrune og triste. Liker også å bli dusjet med vann både på bladene og luftrøttene.
Jord – Vanlig plantejord med lecakuler i bunn. Bland gjerne litt lecakuler i jorda også for ekstra drenering.
Gjødsel – Bruk gjødsel som er spesielt tilpasset grønne planter én gang i måneden, i vinterhalvåret sjeldnere.
Formering – Stiklingsformering ved å kutte av rett under luftrøtter og sette i vann eller rett i fuktig jord.