Planteportrett: Monstera Deliciosa

Planteportrett: Monstera Deliciosa

 

Likesmaskinen på sosiale medier. Også kjent som Monstera, Vindusblad, Swiss cheese plant og Hurricane. Dette jungeldyret trives i skandinaviske stuer og blir bare kulere med alderen. #monsteramonday

 
monstera deliciosa gromagasinet gro vindusblad

Latinsk navn: Monstera Deliciosa

 
 

Opphav – Tilhører myrkonglefamilien og stammer fra de tropiske regnskogene i det sørlige Mexico. Monstera er en klatreplante, og klatrer ved hjelp av luftrøttene sine. 

Lys – Klarer seg godt med moderat til lite lys, men bladene vil bli mye større og få flere hull i seg i godt lys. Liker ikke direkte sollys. 

Vann – Jorda bør tørke mellom hver vanning. Om planten har fått for mye vann, vil bladene bli gulbrune og triste. Liker også å bli dusjet med vann både på bladene og luftrøttene. 

Jord – Vanlig plantejord med lecakuler i bunn. Bland gjerne litt lecakuler i jorda også for ekstra drenering. 

Gjødsel – Bruk gjødsel som er spesielt tilpasset grønne planter én gang i måneden, i vinterhalvåret sjeldnere. 

Formering – Stiklingsformering ved å kutte av rett under luftrøtter og sette i vann eller rett i fuktig jord. 
 

 

 
 
 
monstera deliciosa gromagasinet gro vindusblad
 
 
 
 
monstera deliciosa gromagasinet gro vindusblad

Kuriosa #1! Monstera kan både blomstre og få frukt! Fruktene kan bli opp til 25 cm lange og det går rykter om at de smaker litt som ananas. 

 
 

Kuriosa #2! Monsteraen kan plutselig begynne å gråte fra bladene! På engelsk kalles dette guttation, og det er slik den kvitter seg med for mye vann. Gjør den dette må du roe litt ned på mengden vann når du vanner den.

monstera deliciosa gromagasinet gro vindusblad
Hjemme hos: Sinsen Eldresenter

Hjemme hos: Sinsen Eldresenter

Tips! Ørkenrommet i Botanisk hage

Tips! Ørkenrommet i Botanisk hage