La det bli lys!

La det bli lys!

 

Har du noen gang tenkt på at mennesker og planter faktisk er ganske like? Planter kan også bli deprimert av vintermørket. Plantelys kan være en fin måte å hjelpe de å holde motet oppe i påvente av lysere tider.

 
plantelys
Paraplyplante med lysstoffrør fra Bauhaus.

Paraplyplante med lysstoffrør fra Bauhaus.

Merker du at plantene dine henger litt med nebbet om dagen? Du har sjekket for skadedyr, vanner akkurat passe og holder de unna panelovner? Da kan svaret være at de trenger mer lys.

Sollys består av et bredt spektrum av farger og planter gror aller best når de utsettes for dette. Kunstig belysning har et mye smalere spekter og de fleste lyspærer avgir kun et begrenset spekter av farget lys. Men det finnes spesielle pærer til planter! De aller fleste inneplanter foretrekker pærer med en Kelvin fra 4000 til 6000, da disse pærene vil benytte seg av både kalde og varme fargetoner.

Lysrør eller LED er hovedsaklig de to type plantelysene som finnes på markedet. Både IKEA og Clas Ohlson tilbyr dette. Bruk lamper eller sokler du allerede har, så glir plantelysene fint inn i hyllene dine hjemme. Lysrør bruker dessuten 75 prosent mindre energi enn glødelampe. 

 
 

 

Men.. Kelvin, hvem er Kelvin?

Kelvin (K) er en grunnenhet som brukes for å måle termodynamisk temperatur. Enkelt forklart er det om lyset oppfattes varmt eller kaldt. Høy kelvin betyr at lyset er blåere og oppfattes kaldere. Og lavere kelvin, betyr rødere lys og at det oppfattes varmt.

LED fra IKEA sammen med pilea.

LED fra IKEA sammen med pilea.

Plantelys er blitt mer og mer tilgjengelig på vanlige butikker. IKEA sine plantelyspærer «Växer», og Clas Ohlson sine «LED PAR38 plantelys» fungerer utmerket for hjemmebruk.

For planter som vil ha mye lys kan du sette plantelyset tett på da LED gir fra seg mye lys, men lite varme.

 
 
 
LED fra Clas Ohlson hengende over en liten schefflera.

LED fra Clas Ohlson hengende over en liten schefflera.

 

MERK: Investerer du i plantelys, pass på at de ikke står på hele tiden. Riktignok trenger planter lys, men de trenger også mørke. Det er litt avhengig av hvilken plante du har, men en fin rytme kan være å skru de på når du går på jobb og ta de av når du kommer hjem igjen.

 
 
Gummifiken med kompaktlysrør Airam.

Gummifiken med kompaktlysrør Airam.

 
Favorittplanten - Sigurd

Favorittplanten - Sigurd

Planteportrett: Prikkebegonia

Planteportrett: Prikkebegonia