Hjemme hos: Solheim Gartneri

Hjemme hos: Solheim Gartneri

På Syre på vestlandet åpenbarer det seg et fascinerende univers av caudexer, orkideér og kjøttetende planter. Sjefsgartneren Olga har enorme mengder med plantekunnskap og lidenskap som alene er verdt et besøk til the west coast.

gro solheim gartneri
gro solheim gartneri
gro solheim gartneri

Hva er Solheim Gartneri?
Solheim Gartneri er et lite gartneri for eksotiske potteplanter. Men jeg liker å tenke på det som en drøm i utvikling. Det er et sted hvor man kan finne noe annerledes fra planteverden. 

Hvorfor har du startet Solheim Gartneri? 
Jeg har alltid drømt om å drive med planter. Har prøvd å jobbe på hagesenter, men mye stridet mot mine verdier som for eksempel et enormt svinn av planter bare fordi de er avblomstret. Og det handlet faktisk kun om penger og salg og i en hektisk arbeidsdag var det ikke plass for kunnskapsformidling, personlig service og ikke minst lidenskap. 

Og så er jeg personlig interessert i planter som er annerledes og vanskelig å få tak i, derfor startet jeg for meg selv slik at jeg kan tilby noe mer uvanlig fra planteverden, til folk med litt mer sofistikerte grønne fingre.

 
gro solheim gartneri
gro solheim gartneri
IMG_6825_redigert.JPG
Solheim gartneri plantemagasinet gro
gro solheim gartneri

Hvorfor driver du med planter?
Det enkleste svaret på det spørsmålet er at jeg rett og slett elsker planter! Det har jeg gjort så lenge jeg kan huske og det går tilbake til i hvert fall tre års alderen. Min morfar elsket planter og min mor gjorde det samme. Og jeg håper min datter vil arve denne kjærligheten. Jeg har studert Plantevitenskap på NMBU og generelt lest mye om planter. Det er noe jeg kan forstå og noe jeg kan alltid finne en forklaring på.

 
 
IMG_6800_redigert.JPG
 
IMG_6771_redigert.JPG
 
 
IMG_6746_redigert.JPG
 

Nett:
solheimgartneri.no

Besøk:
Syrevegen 117, Skudeneshavn. Vanligvis åpent kun lørdag og søndag fra 10 til 17. Ellers går det an å avtale annen tid for besøk!

 
plantemagasinet gro solheim gartneri caudex
gro solheim gartneri

Beskriv plantesamlingen din
Plantesamlingen min varierer i takt med forandringer i livet mitt ! 

  • Jeg startet samlingen med orkideer

  • Noen år senere oppdaget jeg caudex og sukkulenter. Jeg ble helt betatt av de. Caudex planter er svært vanskelige å finne, så det tok en del år. Og så sådde jeg noen fra frø og nå er de svært dyrebare for meg. 

  • En stund samlet jeg på Echeveria, men nå har jeg solgt nesten alle. 

  • Så samlet jeg på Saintpaulia og Streptocarpus. Nå har jeg solgt alle Streptocarpus og prøver å selge alle mine Saintpaulia. De krever altfor mye synes jeg. Men jeg samler på Sinningia som er i slekt med disse bare at de er mye enklere og har en dvaleperiode på noen måneder som gjør de mer som caudex planter. 

  • Den siste tiden begynte jeg å samle på Epiphyllum. Det negative med de er at disse kan bli altfor store og plass er alltid et problem for meg. 

  • Og så samler jeg på caudex dannende Pelargonium arter. 

  • Av en eller annen merkelig grunn, ble jeg aldri bitt av kaktusbasillen, men i det siste har jeg begynt å kjenne litt på den. 

 
gromagasinet caudex solheim gartneri
gro solheim gartneri
gro solheim gartneri
 

Hva er aller viktigst å huske på når det kommer til planter?
Mange som kjøper planter velger de kun fordi de liker selve blomsten, men tenker sjeldent på om de har de nødvendige forholdene for at planten skal trives. Jeg synes at det er viktig å først tenke hva slags stell planten skal ha og om man kan gi det til den. For eksempel planter som trenger kald og tørr vinterhvile for å blomstre og trives. Bor man i et varmt hus eller leilighet så vil nok planten mistrives ganske fort og man får ingen glede av planten.

plantemagasinet gro solheim gartneri
solheim gartneri plantemagasinet gro
orkide plantemagasinet gro solheim gartneri
IMG_6663_redigert_1.JPG
IMG_6677_redigert_1.JPG

Hvilke planter selges det mest av?
Jeg selger nok mest orkideer foreløpig. Det er fordi folk kun velger pene blomster og ikke ser på planten som en helhet. Mange planter har noe mer å tilby året rundt enn vakre blomster i noen dager.

 
solheim gartneri plantemagasinet gro
 

Hvilken plante er favoritten din akkurat nå?
Vanskelig valg! Men generelt ligger caudexene mine hjertet nærmest. Det er mange som ikke vet at en vanlig butikkjøpt alpefiol kan bli en fin og gammel caudex plante. Enkle er de også, og kan stå ute store deler av året!

caudex plantemagasinet gro solheim gartneri
 
solheim gartneri plantemagasinet gro
IMG_6788_redigert.JPG
IMG_6785_redigert.JPG
IMG_6747_redigert.JPG
 

Plantetips
Denne listen er ganske kort: Kunnskap! Finn ut navnet på planten du har kjøpt. Google navnet på planten for å finne ut hvordan man skal stelle den. Mange synes jeg kan så mye om planter, men jeg skal si en hemmelighet: all min kunnskap fant jeg på nettet! Har man lyst så er det masse informasjon å hente på nettet. Har man plantenavn så kan man finne ut hva plantenes naturlige habitat er og det vil gi pekepinn på hvordan planten skal stelles.

For eksempel: hvis planten kommer fra Thailand så kan man forstå at den ikke vil trives ute i Norge når temperaturen går under +15 C. Vokser planter i ørken i stein og grus så er det kanskje ikke lurt å dyrke den i torv (som mange gjør med sine kaktuser, sukkulenter og knoller). Vokser planter i myr (kjøttetende) så dør de fort hvis de blir vannet med kranvann som har høyt pH og altfor mye salter eller hvis de tørker ut. Så det er viktig å tenke hva som er naturlig for planten og prøve å tilpasse dyrkingsforholdene etter det.

 
GRO har bursdag i dag!!

GRO har bursdag i dag!!

Avleggs #3 er 1. september!

Avleggs #3 er 1. september!