R.I.P. Paraplyplanten

R.I.P. Paraplyplanten

Den pigge pararaplyplanten kom inn i stuen vår og livene våre for to måneder siden. Vi ble jo ikke en gang kjent før dens tid var forbi. Lite visste vi hva den hadde med i bagasjen. (Latin: Schefflera arboricola)

 

Mulige dødsårsaker:
1. For stor potte
2. For lite lys
3. Skadedyr

Vår arbeidsteori:
Her har vi en klar dødsårsak. Og den saken heter skadedyr. Det hjalp nok ikke med en så stor potte med en gang, og heller ikke at den var 4-5 meter fra vinduet, men disse to elementene er helt underordnede det faktum at mange tusen små er det som skal til for å felle hva som helst.

Skadedyrene fulgte nok med planten ved innkjøp, og vi var dessverre ikke årvåkne nok. HELDIGVIS stod planten for seg selv og dyrene ble ikke spredd. Da vi plutselig oppdaget at den hadde masse hvite små dyr og blader som falt av i øst og vest prøvde vi å redde planten med Provado stikkpiller, men det var nok for sent og dyrene hadde ødelagt for mye. Vi måtte bare kaste alt og sette potten ute for en stund. Da har vi iallefall lært til neste gang!


Store gartnerier har ofte skadedyr på plantene sine. Det er nesten umulig å unngå at det kommer på slike steder. Men de har likevel et ansvar for at plantene ikke skal ha skadedyr på seg når de blir solgt videre.
 

Her er våre top tips i kampen mot skadedyr:

01
Sjekk alltid planten du vil kjøpe NØYE for skadedyr når du er i butikken. Gjerne med lommelykta på mobilen. Ikke kjøp hvis du finner dyr og ikke har erfaring med å ta de bort. Finner du dyr når du er kommet hjem - gå tilbake til butikken med planten og si at du vil ha den refundert.

02
Sett alltid nye innkjøp i karantene et par uker før de får være sammen med de andre plantene dine. Da kan du se om den har skadedyr og kan kjøre tiltak før dyrene sprer seg til hele samlingen din.

03
Hvis du gir opp, kast jorden sammen med planten. Den kan ikke brukes på ny siden skadedyrene ofte lever i jorda også.

04
Ut ifra vår lekmanserfaring er det få (les ingen) kjerringråd som funker, og at det egentlig bare er to ting som faktisk kan redde planten din. Enten å kjøpe rovdyr på skadedyr, disse kjøpes på nett fra Norge, Sverige eller Danmark, eller stikkpillene Provado (Vi syns det er bedre å prøve å redde planten med litt kjemisk hjelp enn å la den dø i naturlighetens navn). Her er en liste over de vanligste skadedyrene og hva som er rovdyrene på disse:

Skadedyr // Middel

Thrips // Thripsrovmider
Spinnmidd // Spinderovmider
Hvite fluer // Encarcia
Minérfluer // Dacnusa

 

 

Lykke til! Og del gjerne erfaringer for å hjelpe andre!!

Avleggs #3 er 1. september!

Avleggs #3 er 1. september!

GRO hos Stratos

GRO hos Stratos