Hjemme hos: Sinsen Eldresenter

Hjemme hos: Sinsen Eldresenter

 

Sinsen Eldresenter har eksistert siden 1980. Daglig leder Anita, hunden Elmer og langtidsfrivillige Laila har ansvar for folk og planter.

 
gromagasinet hjemme hos sinsen eldresenter
 
 
gromagasinet hjemme hos sinsen eldresenter
 
gromagasinet hjemme hos sinsen eldresenter
 
 
 

Beskriv plantesamlingen / plantesmaken deres!
Anita: – Det er litt hummer og kanari her, en god blanding rett og slett! Mange av plantene er arvet av brukere av senteret, og noen har vi fått i gave.


Har dere en plante på ønskelisten? 
Anita: – Om vi synes vi mangler noe, så kjøper vi det bare inn! Akkurat nå har vi nok av planter å holde styr på. 

 
gromagasinet hjemme hos sinsen eldresenter
 

Har dere hatt plantesorg noen gang?
Anita: – Ja! Da noen vanna i stykker den aller største planten vår. Plutselig en dag kjente vi en sur lukt som spredte seg i lokalet, og da hadde røttene råtna. Det var veldig trist. Og så har vi jo hatt noen planter der folk sneik kafferestene sine ned i potta. Det er ikke så bra når mange gjør det… Så nå står det ikke planter i nærheten av der vi setter fra oss oppvask lenger! 

 
 
 
 
gromagasinet hjemme hos sinsen eldresenter
 
 
gromagasinet hjemme hos sinsen eldresenter
 
 
 

Laila: – I morgen er det vanningsdag! Jeg er planteansvarlig på huset og vanner plantene fast hver mandag og torsdag. Da går jeg runden min og passer på at alle har det bra; vanner, gjødsler og kniper av litt døde blader. Jeg har til og med min egen vogn med utstyr. 

 
 
gromagasinet hjemme hos sinsen eldresenter
 
gromagasinet hjemme hos sinsen eldresenter
 

 

 

Laila: – Jeg har jo vært interessert i planter hele livet, men jeg har ikke så mange hjemme, der trives de ikke så godt. Det er ikke like lyst i mine vinduer som det er her, og så er det så koselig å vere her. Styre litt med plantene og småprate med de faste brukerene. Da har jeg noe å dra til hver dag. 

 

 
gromagasinet hjemme hos sinsen eldresenter
 

Hvilken plante har dere hatt lengst?
Anita: – Jeg har bare vært her i 8-9 år, men jeg tror det må vere kaktusen vi har hatt lengst (se bildet under). Den har nok bodd her i 15-16 år. Jeg husker den sto i en brun plastpotte før vi potta den om, og akkurat de pottene var veldig populære tidlig på 80-tallet. Og så er monsteraen og gullrankene veldig gamle da, de holder seg jo fine uten så mye jobb. 
 

 
 

Har dere en favorittplante?
Laila: – Jeg har blitt veldig glad i den der borte! *Peker mot en stor palettblad*. Jeg og Anita planta alle småplantene vi hadde som sto litt her og litt der opp i én stor potte. Der putta vi bare oppi alt i håp om at de kom til å feste seg – til og med blader som knakk av mens vi holdt på – og det har de faktisk gjort! Man må bare passe på å knipe av blomsterne som kommer på lange stengler på palettblad, de suger all den fine fargen ut av bladene.  

 
 
gromagasinet hjemme hos sinsen eldresenter
 
 
gromagasinet hjemme hos sinsen eldresenter
 
 

Plantetips: 
Ver kreative med oppbindingsmetoder, bruk det du har hjemme! For eksempel belter, tau i taket og stativ som egentlig er tenkt til noe annet. 

 
Planteportrett: Paraplyplanten

Planteportrett: Paraplyplanten

Planteportrett: Monstera Deliciosa

Planteportrett: Monstera Deliciosa