Lukket terrarium i lyspære

Lukket terrarium i lyspære

Planter trenger tre ting for å kunne leve. Lys, oksygen og vann. Lys må tilføres, men oksygen lager jo planten selv, og hvis den blir satt i en helt tett beholder med akkurat nok vann, så resirkuleres denne om og om igjen. Et litta økosystem, om du vil. Disse greiene kaller vi for lukkede terrarium, og det har blitt laget terrarier i 174 år nå. 

I mai gjorde vi et prosjekt for en kunde der de ville at vi skulle bygge små terrarier inni lyspærer på en sokkel. For en kjempeutfordring! Vanligvis er hullet i et terrarium i toppen, og kan forsegles etter at alt er satt pent og pyntelig oppi, mens her skulle alt være på plass før det ble satt inni lyspæren og montert på sokkelen. 

M-Y-E prøving og feiling, men vi fant frem til en måte å løse det på som fungerte ganske greit og lagde 50 stykker. Vi har to-tre av prototypene igjen på kontoret, og tre måneder etter  at de ble forseglet har de det fortsatt helt topp. Det eneste vi må tenke på nå er å snu dem med jevne mellomrom siden de hele tiden vil vokse mot solen.

minsk_hunton_16.jpg

Her er noen tips vi raska med oss på veien:

x Det er vanskelig å kutte lyspærer uten å knuse dem. Bruk en Dremel med diamantkutteskive for å kutte rundt kanten helt nederst før du tar ut glødetråden.
x Finn en plante som er nesten umulig å drepe. Vi landet på Marble Queen Gullranke latin Epipremnum Aureum.
x Kjøp småplanter og del dem inn i enda mindre deler oppi et shotteglass med litt fuktig jord.
x Tape rundt shotteglass og pære med den sterkeste tapen du kan finne. Dette blir på en måte det svakeste leddet i hele konstruksjonen.
x Det finnes ingen garanti for at den skal klare seg, det kan være mikrober eller mugg i jorden, for mye vann, for lite vann. Og alt mulig - så ikke mist motet om det ikke går på første forsøk.

Til videre inspirasjon har denne mannen her hatt sitt lukkede terrarium siden 1960.

Planteportrett: gullranke

Planteportrett: gullranke