Planteportrett: gummifiken

Planteportrett: gummifiken

Denne fotogene og lunefulle saken er en av klassikerne i ficusfamilien. Får den et kutt blør den ut lateks, en hvit og klissete melkesaft som de lagde gummi av før i tiden. Og slik fikk den navnet gummifiken. Hvordan Gummi-Tarzan fikk sitt navn, får noen andre finne ut av.

Latin - Ficus elastica

 

Opphav - Ficusfamilien omfatter mange vanlige potteplanter, og har sin opprinnelse fra Asia. 

Lys - Tilpasningsdyktig til forskjellige lysforhold, men den vil trives best i godt dagslys. Vær litt forsiktig med direkte sollys midt på dagen.

Vann - Et godt tips er å vanne når potten kjennes lett ut. Gummifiken bør ikke stå konstant i fuktig jord, fordi røttene kan råtne og bladene blir gule og faller av. Den trenger mer vann når det er varmt. 

Gjødsel - Hver 14. dag, men halvér doseringen i vinterhalvåret.

Jord - Bruk vanlig plantejord, med et lag lecakuler i bunnen. 

Obs - Som alle andre ficus, kan en gummifiken få sjokk av å bli flyttet på. Bladene kan falle av om lyset eller temperaturen plutselig forandrer seg, men det vil vokse ut nye blader. Noen mister også bladene sine gjennom vinteren.

Formering - Gummifiken formeres vanligvis ved luftavlegging. Mose eller jord surres fast på stammen, med plastfolie rundt, et stykke fra toppen. Stammen vil etter hvert rote seg inne i plasten, og da kan den klippes av og plantes. Det går også an å ta stiklinger, men de roter seg sakte.

 
gummifiken gro plantemagasin
Hvordan: Avokadotre

Hvordan: Avokadotre

Hvordan: Mangoplante

Hvordan: Mangoplante