Julekalender

Julekalender

GRO gir deg grønne fingre til jul!

 

#1 Grønne inneplanter setter pris på en jevnlig dusj med sprayflaske. Helst en gang om dagen. Men en gang i uka er mye bedre enn ingenting!

 
kalender 2.png

#2 Det er enklere å holde planter med tykke blader i live enn planter med tynnere blader. Tykke blader holde lenger på fuktighet og trenger sjeldnere vann.

 

#3 Planter har det best i en keramisk potte. Da sirkulerer luften gjennom keramikken og inn i jorden og simulerer hvordan en plante hadde hatt det ute i naturen.

 


#4 Sjekk alltid planter for udyr før du kjøper dem i blomsterbutikken eller hagesenteret. En ny plante bør stå i karantene noen uker før du setter den sammen med resten av gjengen i vinduskarmen.

 

#5 Gå for en potte med hull i bunn for å unngå rotråte. Hullet gjør at det ikke er like skadelig om du vanner planten litt for mye. 

 

#6 Hvis du har luftplanter - vann de ved å ha de i et glass med vann et kvarter en gang i uken. 

 


#7 Sørg for å få med deg en avlegger hjem når du er på besøk hos venner med fine planter!

 

#8 Kontra på et klassisk kjerringrård: IKKE bruk kaffegrut som gjødsel. Det er et ideelt miljø for bananfluer å formere seg i. Hvis du har gjort det, eller bare er plaget med de små dustene. Stikk en fyrstikk ned i jorden. Svovelen liker de ikke.

 

#9 Hvis du har en Fiolinfiken, pass på at den ikke står ved siden av et vindu eller en dør som du skal åpne ila i vinteren. Da kan alle bladene falle av på grunn av den kalde lufta.

 

Tørk støv av bladene! Hvis ikke blir cellene dekket til og planten tar ikke inn lyset den trenger.

 #11 Steder man ikke skal plassere plantene sine: nær varmevifte, oppå TV-en (hvis du lever i 1999), rett over radiator eller panelovn, eller helt inntil på kjølige vindusflater.

#12 Ikke flytt så mye rundt på plantene dine. De trenge lengre tid enn man skulle tro for å tilpasse seg et nytt sted før de trives.

 

#13 Det er veldig lite lys i Skandinavia om dagen. Kjøp inn et plantelys som du flytter rundt i leiligheten din for å gi plantene litt naudhjelp før våren kommer.

 

#14 Få dette inn i rutinen: hver gang du kjøper en ny plante, bruk ti minutter på nettet for å lese deg opp på hvordan man tar best vare på den.

 


#15 Har du hatt planten din lenge, men den blir bare ikke større? Da er det to ting du kan gjøre: 1. pott den om i en større potte 2. gjødsle den regelmessig (unntatt om vinteren, da er den i dvale og skal ikke ha gjødsel)

 

#16 Hvis det blir for tørt for plantene dine om vinteren, sett noen kar med vann i vinduskarmen for å få opp luftfuktigheten.

 

#17 Bruk eggeskall som gjødsel! Skyll eggeskallene i varmt vann og tørk. Knus godt, og bland inn i jorden. Eggeskallet tilfører kalsium og andre bra ting planter trenger for å vokse.

 

#18 Finn ut hvor planten din lever i sitt naturlige habitat. Er den fra regnskogen trives den kanskje best på badet, er den opprinnelig fra ørkenen kan den stå i fullt lys i vinduskarmen, eller om den er fra skogbunnen i jungelen kan den leve på et litt mørkere sted og fortsatt trives.

 

#19 Mange planter trives i vann, og kan settes direkte i vannbeholdere. Det er veldig fint å vise røttene samtidig som du slipper å tenke på vanning.

 

#20 Hvis du kommer hjem og finner ut at det er et skadedyr eller sopp på planten, gå tilbake til butikken så fort som mulig og si ifra og returner planten.

#21 Et raust lag med lecakuler i bunn av hver potte er en ufravikelig regel. Da tar planten til seg det den trenger av vann og den råtner ikke i rota.

#22 Når det begynner å tyte ut røtter ut av potta, er det på tide å potte om. Planter som vokser fort bør pottes om hver vår, mens kaktuser og andre planter som vokser sakte trenger ny jord bare hvert annet eller tredje år.

 
Hjemme hos: Janni og Ragnhild

Hjemme hos: Janni og Ragnhild

Planteportrett: yuccapalme

Planteportrett: yuccapalme