Planteportrett: kinesisk pengeplante

Planteportrett: kinesisk pengeplante

 

Selvom du ikke blir rik av å eie en kinesisk pengeplante (også kalt pilea), så blir du garantert litt gladere.

 

Latin - Pilea peperomioides

 
 

Opphav - Denne planten ble oppdaget av en tysk botaniker i 1906 i Yunnan-provinsen i Kina. Historiebøkene vil ha det til at det var den norske misjonæren Agnar Espegren som tok med seg et eksemplar av den på 2800 meters høyde, da han var på flukt ut av Kina. Vel hjemme i Norge igjen bød han venner og familie på stiklinger, og sånn ble pileaen en kjær inneplante her i nord.

Lys - Pileaen trenger lys, men bør ikke stå i direkte sollys og den kan også trives godt hvis den får nok med kunstig belysning.

Vann - Vannes nedenfra med lunkent vann. Den lagrer endel vann i bladene sine, og har godt av å tørke litt mellom hver vanning, hvis ikke risikerer du at bladene råtner. Den trives best i fuktig luft, og om den for eksempel er plassert over en panelovn eller befinner seg i et tørt inneklima, så dusj den jevnlig. Om du er usikker på om du vanner for mye, så er triste, matte blader med mindre spenst et tegn på dette.

Jord - Det er en meget hardfør plante som ikke krever mye stell og den er ikke kresen på jordtype (bruk for eksempel vanlig blomsterjord). Det viktigste her er drenering, helst potter med hull i bunnen slik at overflødig vann kan renne ut.

Gjødsel - Gjødsle den en gang i måneden for best resultat.

Formering - Pileaen er en fruktbarhetseksplosjon og det er bra i og med at formering kun skjer via stiklinger. Det er mange måter å ta stiklinger på fra denne planten. De to sikreste måtene er å se etter skudd fra stammen eller som dukker opp i jorden som forsiktig skjæres av så langt inn som mulig. Plant i små potter og vann godt. For andre metoder, sjekk ut denne utfyllende saken: http://have-siden.dk/pilea-peperomioides/

Kilder: 
http://plantehjelp.ceeia.net/2016/01/pilea.html 
http://have-siden.dk/pilea-peperomioides/

 
 


Kuriosa! 
Det sies at alle de ulike pilea-sortene stammer fra samme plante. Det er forskjell på hann- og hunnplanter og ved noen sjeldne anledninger så blomstrer de.

 
 
Tips! For de rause, men blakke

Tips! For de rause, men blakke

Tre plantebutikker i New York

Tre plantebutikker i New York