Hjemme hos: Janni og Ragnhild

Hjemme hos: Janni og Ragnhild

Hvordan ser plantesamlingen til en psykolog og en grafisk designer ut? Utforskende og eksperimentell uten regler, kanskje. Vi møtte Janni & Ragnhild og deres frodige plantefamilie. 

janni ragnhild plantemagasinet gro planter

Beskriv plantesamlingen / plantesmaken deres?
– Vi er veldig glade i planter som ser litt rare ut. Som har merkelige former og som føles unike. Vi er også ganske avhengige av at plantene trenger lite lys, da vi har litt lite tilgang til dette i leiligheten vår. Derfor er kaktuser, sukkulenter og robuste grønneplanter gode alternativer.

Vi er begge ganske ferske i plantegamet. Det var vel først for to-tre år siden at jeg også skjønte at vi måtte ha masse planter for å få det hyggelig i kollektivet. Etter det har det bare blitt fler og fler, og nå er vi vel en samling på rundt 50-60 planter. 1,5 plante per kvadratmeter hjemme. Mange er små, men noen er store, og de fleste er midt i mellom.

Neste plante på ønskelisten?
– Vi har veldig lyst på en Trachyandra. Den har vi funnet på internett, og ser helt merkelig ut. Men den er veldig kul. Vi har enda ikke fått tak i den, men er ikke klar for å gi opp enda.

 

Har dere hatt plantesorg noen gang?
Janni - Stort sett hver gang en av våre venner går bort. Men kanskje aller mest etter at vi kom tilbake fra Mexico i sommer. Da hadde Airbnb-gjestene våre bestemt seg for å hjelpe til med vanning. Det gikk ikke så bra, så vi mistet nesten 10 familiemedlemmer. 

Ragnhild – Det var veldig trist, og favorittplanten min var en av de døde. En sukkulent som hadde endret form flere ganger i løpet av de to årene den levde. Den så unik ut og det var spennende å følge med på hvordan den utviklet seg. 

Hvis dere hadde vært en plante, hvilken hadde dere vært?
Janni: – Jeg tar jo ganske mye plass, så kanskje en stor crassula? Ragnhild er nok en orkidé. Fordi hun er vakker, snill og elegant.

 

Janni Frederiksen Kalafatis og Ragnhild Eidhammer Austrheim bor sammen i en leilighet på Tøyen i Oslo. Ragnhild studerer psykologi mens Janni jobber på Zeppelin som prosjektleder og grafisk designer.

 
 

Hvilken plante har dere hatt lengst?

Det er nok pengetreet jeg kjøpte da jeg flyttet til Oslo for rundt tre år siden. Det var før jeg hadde noen egentlig interesse for planter, så det var vel litt tilfeldig at det ble akkurat den. Selv om den ikke er favoritten i samlingen nå, er det en veldig safe plante som overlever alt, så sånn sett en fin plante å starte med!

Tre plantetips:
1. Si ifra til Airbnb-gjestene dine at de ikke skal vanne plantene dine. Eller i alle fall gi de gode instrukser til hvordan de skal gjøre det.
2. Planter ser veldig forskjellige ut i forskjellige typer potter. Vi har gått gjennom foreldre og besteforeldres boder i jakt etter kule potter. Og potter er som planter, de blir kulere med alderen (som regel).
3. Vann er kult, og mange planter elsker vann. Vi har endel akvarieplanter, og et par planter som trives veldig godt med å bare stå direkte i vann. Da kommer røttene veldig fint frem, og de kan bli veldig fine.

 
 
 
Tre plantebutikker i New York

Tre plantebutikker i New York

Julekalender

Julekalender